Camping Varades

The architectural proposal of this study aimed mostly in promoting the natural beauty of the camping area, applying light constructions that harmonize with the surroundings and offer the necessary infrastructure for the visitors.

The project’s central idea was based on the assumption that vacations in a camping is actually staying in open-air and semi-open-air spaces. On this idea we also based the decision of restoring the existing buildings that housed the communal spaces (showers – wc – kitchen). The buildings were in a very bad condition, due to the camping’s abandonment, and restoring them to their previous situation would be a high-cost procedure. Our restoration proposal kept the perimetrical walls and added a wide shelter on top. The design’s basic principles were materials recycling, infrastructure economy, easy frame assemblance from local workers and semi-open buildings character.

The lack of sand on the natural rocky beech, along with its narrow depth led to the idea of an extended pergola along the south side of the plot. Its basic utility was the creation of multiple seating and relaxing areas that will meet the differentiated needs of the users.

Multipurpose Cultural Center Of Morfou Municipality

The essential goal of the design was the creation of a building that would act as a symbol. The Multipurpose Cultural Center of Morfou Municipality is meant to serve functional needs. It will also house the memories of the city and the hopes of the burghers for repatriation.

The main idea of the design was the creation of a green skyline. This is achieved with a unified planted zone, that crosses the building plot along it’s longer dimension. This zone makes use of the elevation of the ground and it creates spaces sometimes open -like the upper and lower public square- and sometimes “closed”, like the exhibition space and the event hall at the ground floor.

The building specifications required a distinction of the uses with a cultural character (exhibitions-event hall) and the offices of the municipality. This was one of the elements that led us to the final design. The climatic conditions of Nicosia and the intention of creating a landmark for the burghers were the other parameters that molded the design. The result was the treatment of the office volume as a separate shell that detaches from the rest of the building body and can function independently.

This way the building is perceived in its entity as a unified platform of accessible green public space, on top of which a separate, light metal-wooden volume is “floating”, creating a sheltered square. One more crucial choice concerning the configuration of the final structure is the opening of the atrium, up to the highest part of the building. The atrium is the core of the configuration of the different spaces and has a multifaceted character. It incorporates the natural environment to the interior of the building, creating an enclosed outdoors, around of which unfold the exhibition, waiting and resting areas. Additionally, it offers the possibility to expand the exhibition in an outdoor space, within the shell.

Cultural Center for G&M Vergottis Foundation

The project concerned the creation of a cultural hub in Kourkoumelata village of Cephalonia, in order for the Vergotis Foundation to host its’ art collections and expand its’ activities.

The requested premises were a closed space where the collection of G. Steris will be exhibited, a space for temporary exhibitions and children’s activities, a settlement to accommodate the activities of 4 artists in residence, an open theater of 300 seats and a parking area of 50. The new development will be formed on a site where the two current, totally disparate buildings are placed. The new development will be a generous gesture to connect the current buildings and expand the Foundation’s cultural activities both at the indoor and the outdoor area. The concept imitates the setting of a small village using a similar architectural vocabulary (yards, paths, freedom of movement, small structures) while it maintains its’ public references. The spaces are expanded under an elongated roof, while the closed and open areas interchange. The new development functions as an artificial limit for the 3 gardens, of painting, sculpture and workshops, but also for the parking area which was asked not to be visible. The theater comes as a pick of the visitor experience.   

Argo Museum

The building will receive the mythical ship of Argo after a long journey through the centuries. It will accommodate the city’s main historical emblem, popular all around the world. Along with the mythical ship, it will also accommodate the myth itself. The architectural proposal aims in creating more than a museum. Its goal is to create an environment of knowledge, learning, surprise, game and interaction, that will be able to embody and express the mythical, historical and modern aspect of the Argonautic expedition.

The architectural proposal consists of three parallel zones: the first is the “filter” towards the road, an inclined ramp-platform and a linear outdoor space. The second is the building itself and the third is the south zone, a green outdoor space of interactive games. The building’s spatial structure is based on a wavy bearer that creates a pair of “solid” and “void” volumes where the two basic uses are placed. Argo’s Hall is situated inside the “void – curved” volume and the Multimedia Hall inside the “solid – hollow” volume. A third spatial unity that accommodates the supplementary uses and entrance is placed underneath the wavy bearer.

Our basic intention was to create a living space, kinetic, with multiple views and a desirable sense of alternativity and complexity, that will convert a simple visit to the museum in a small adventure.

Pharmacy Façade

A façade renovation can be a perfect example of how a space -and consequently a business – can stand out. Through plain and sheer design principles and custom-made construction details, the façade is redesigned bright and clean in a clear geometry. The basic design principle was the existing building’s infrastructure to constitute the new façade’s axis. A small showcase of geometric tiles for product promotion and the vertical wooden stripe that hides the a/c unit, along with the custom wooden shutter, organize the right part of the façade. The central cross, made of perforated steel, transforms the façade into a night landmark for the wider area.

Office & Playroom Space in Private House

The project concerns the creation of two separate spaces in a three-floor private house of a four-member family. The basic synthetical principle was the conversion of every new ambit – surface to a multifunctional storage & play space. The mezzanine – designed according to the children anthropometry – is circumscribed by a colorful zone of storage drawers, closets and a fun – entrance ring. The small ladder to the mezzanine is made of custom drawers and the large multifunctional longitudinal furniture has 2 sliding blackboard and magnet panels, for pictures, drawings and kid’s expression. Game and action are completed with a small climbing wall so that no surface stays boring and unused.

The small office is used by all family members and the main goal was to create a functional space with as much storage space as possible. Because of the limited floor square meters, the main wall surface was coated with top-to-bottom shelves and cabinets. The office is designed as a wooden stripe that frames the windows and sets a light line in all three space dimensions. Light color tones and wood are chosen for a small space designed for focused and calm work conditions.

De Resident Foodhall Scheveningen

When De Resident_den Haag restaurant decided to grow, it nested inside the Foodhall Scheveningen, a covered food market square placed on the renewed Noordboulevard in Hague, Netherlands.

The 18m2 take away food kiosk was meant to be eye-catchy in order to attract passing by customers, but also to establish the central restaurant’s trademark in the new location. To achieve this goal, the same colors, materials and motifs were used as in the central restaurant, such as green marble, oak wood and laser-cut steel patterns. The highlighted parts of the façade with the several mottos, designed as a vintage cinema board, are also meant to act as an “instagramic photo spot”.

De Resident Restaurant

Renovating an old, famous and established restaurant in the historical center of Hague is a demanding task. The need for modernization and customers increase, usually bumps into the fear of change. The great challenge in this project was to create a warm, refreshed atmosphere by conserving the unique identity that this historic restaurant has created through its many years of service.

By making the right changes in the floor plan along with the new sitting plan, we managed to increase the total customers’ number in the hall. The new space was designed in a classic bistro style with the creation of cozy sitting corners. All built-in furniture and showcases were custom-made in order to expose vintage objects and paintings that decorated the restaurant all the previous years and also reserve space for practical use. Classic colors, motifs and materials were chosen and combined in a way that doesn’t remind of the previous space, but it reflects its spirit and history.

Vino E Pane Renovation

The project’s basic subject was the increase of the kitchen and the hall space, along with the decrease of the disturbing noise in the main hall.

The space was organized in two basic sections: the open kitchen-bar and the main hall with the mezzanine. The kitchen was spatially expanded through its unification with the bar zone. It was also optically expanded through the semi-open metallic façade. The mezzanine’s creation along with the appropriate sitting plan reserved extra space for customers and also a necessary hidden storage. The narrow wooden shutters are placed before sound absorbing panels on the walls and the ceiling is covered with sound absorbing plasterboard and wood. In that way the space’s noise pollution is significantly decreased.

This project is a characteristic example of how practical problems can be solved through the right synthetical choices and materials, so that a cozy and relaxing atmosphere can be achieved, even in a narrow budget.

Akropolis Restaurant

The project went along with the total makeover of the business’ corporate identity. A total rebranding was needed and along with the menu, services and business plan, the restaurant’s space had to be redesigned accordingly.

The project’s most challenging part, was its’ new size. In order to triple the restaurant’s capacity, the owner acquired the neighboring building, thus a union of two different properties had to be accomplished. The union of two different building types, with different structure was a demanding task. A new structural study was made and the two buildings were accordingly reinforced.

The second demanding task was the vast new floor plan we had to manage. In order to avoid empty massive spaces, we divided the restaurant in three zones: the first was the open plan restaurant with an open kitchen extension, the second was the central bar-cocktail station with a small lounge, and the third was the more private zone of an artificial indoor garden. Those three zones differ in atmosphere, materials and everyday use but altogether create a united space. The extended use of plants divides the zones by creating a loose limit and simultaneously helps in the unified perception of the entire restaurant.

A luxurious touch was given by the use of real marble, golden details, custom made marble pendant lamps, velvet and leather seats and mirrors. Cozy atmosphere was succeeded with earth tone colors and materials, colored cement, beige ropes and oak wood on floor, roof and tables. All built in furniture and equipment were designed by our office and supervised on-site in order to achieve the best structural and aesthetic result. Discreet interior design details, that refer to Greek spirit, history and tradition were used after the owner’s request.